Veľké Hincove pleso - Kôprovský štít

18.02.2019 21:28

Dnešný deň strávime v Mengusovskej doline a je len na nás, koľko času tu strávime a ako vysoko sa dostaneme. Určite budeme spokojní aj ak to bude len po Hincove pleso. Odtiaľ je však už len na skok Kôprovské sedlo no a potom Kôprovský štít na dosah.

Naše dietky to majú ťažké, dovolenka a my o 6,30 ráno stojíme na zastávke v Starom Smokovci.  No čo, vo vláčiku dospíme :) Najmladší z nás ešte ani netušia, čo máme dnes na pláne.  Táto trasa nás zavedie do Mengusovskej doliny a je len na nás, koľko času tu strávime a ako vysoko sa dostaneme.

Na Popradskom plese sa medzi prvými zákazníkmi posilníme sladkým čajom, nezdržiavame sa a hlavne nečakáme na ďalších turistov, chceme si predsa udržať náskok, ktorý máme vďaka skorému nástupu. Je krásne ráno, ide sa výborne.  Nad Žabím potokom si vybavíme keškovacie záležitosti a ešte hodina šľapania v krásnej doline, najprv miernym stúpaním, neskôr prudším  a sme pri Hincových plesách. Je 11 hodín a náš prvý cieľ zdolaný.  Veľké Hincove pleso je najväčšie a najhlbšie pleso na slovenskej časti Tatier. Ľudí zatiaľ nie je veľa, kulisa Mengusovských štítov vytvára krásnu atmosféru. Síl máme ešte dosť, aj čas dobrý. Chodník na Kôprovské sedlo láka a tiež aj malinký ľudkovia, ktorých tam zahliadneme. Stúpanie vďaka serpentínam nie je moc náročné, ani sa nenazdáme a sme v sedle asi za 3/4 hodiny. Tu už sa otvára krásny výhľad na Hrubý vrch a Hlinskú vežu, za nimi trčí špička Kriváňa. V sedle sa moc nezdržujeme, predvrchol Kôprovského štítu  ( ktorý mnohí považujú za samotný vrchol ) sa zdá byť veľmi blízko. Skutočný vrchol Kôprovského štítu je ešte kus cesty , ale stúpanie už len mierne. Chytáme druhý dych a zotrvačnosťou dokráčame na vrchol. Z vrcholu už vidno aj do Temnosmrčinskej doliny, Mengusovské štíty, Rysy, Vysoká, všetko ako na dlani. Skutočný oddych si užijeme až v sedle , už sa niet kam ponáhľať, dojeme posledné zásoby. Čaká nás asi najmenej príjemná časť túry, okolie Popradského plesa už bude dosť preľudnené. Nejako sme to zvládli a  večera na terase hotela na Popradskom plese chutila výborne.